V Česku je patová situácia po nevyslovení dôvery vláde

07.08.2013 Celý región

Praha 7. augusta (TASR) - Vláda premiéra Jiřího Rusnoka nezískala dnes dôveru na pôde Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR. Za vyslovenie dôvery hlasovalo 93 zákonodarcov, proti ich bolo 100. Informovala o tom spravodajská televízia ČT24.

Výsledok hlasovania potvrdil následne aj jeden z overovateľov, poslanec Marek Benda.

Poslanci pristúpili k menovitému hlasovaniu o návrhu uznesenia na vyslovenie dôvery vláde premiéra Jiřího Rusnoka po emotívnej rozprave, ktorá trvala niekoľko hodín a po tom, čo sa už objavili relevantné informácie o rozpade údajnej väčšiny 101 hlasov bývalej koalície.

Poslanci Tomáš Úlehla a Jan Florián (obaja ODS) naozaj opustili rokovaciu sieň pred samotným hlasovaním, podobne ako líderka LIDEM Karolína Peake, ktorá ich nasledovala. Znemožnili tak zachovanie údajnej väčšiny bývalej stredopravej koalície ODS-TOP 09-LIDEM.

Už predtým, krátko pred otvorením hlasovania podpredseda TOP 09 Miroslav Kalousek naznačil, že jeho strana príde s návrhom zvolať mimoriadnu schôdzu snemovne kvôli jej rozpusteniu, ak sa nepotvrdí deklarovaná väčšina bývalej koalície.

Tento zámer potvrdil po oznámení výsledkov šéf parlamentnej frakcie TOP 09 a Starostové Petr Gazdík.

Vedenie českého parlamentu bude o ďalšom postupe rokovať už vo štvrtok ráno.

Zeman pred poslancami: Nepodniknem druhý pokus, kým sa nevyšetrí kauza Nagyová


Český prezident Miloš Zeman v Poslaneckej snemovni dnes pred hlasovaním o dôvere vláde premiéra Jiřího Rusnoka odporučil kabinet podporiť. Okrem iného preto, že prvé týždne Rusnokovho vládnutia sú v porovnaní s minulou vládou "vysoko pozitívne".

Zeman podľa spravodajského servera ČT24 vyhlásil, že ak Rusnokova vláda dôveru nedostane, tak druhý pokus o zostavenie vlády nezačne, kým sa neskončí vyšetrovanie kauzy Jany Nagyovej.

Zeman sa odvolal na rozhovor vrchného štátneho zástupcu Iva Ištvana pre jeden z českých denníkov, v ktorom "doslova hovorí, že sa chystá senzácia a že pre túto senzáciu už má dostatočné dôkazy". Zeman bol podľa ČT24 ubezpečený, že vyšetrovanie kauzy sa skončí o niekoľko týždňov.

"Ubezpečujem vás, aj keby ste ma lámali v kolese, počas týchto niekoľkých týždňov žiadny druhý pokus nepodniknem," konštatoval prezident.

Za základ vyšetrovania považuje postupné odhaľovanie prepojení niektorých politikov a politických štruktúr na tzv. "kmotrovské mafie".

Němcová hovorí o zmene ústavy a predčasných voľbách kvôli Zemanovi
Proti prezidentovi Milošovi Zemanovi sa dnes ostro vymedzila šéfka českej Poslaneckej snemovne Miroslava Němcová. Prekáža jej Zemanova nechuť vymenovať akúkoľvek novú vládu pred ukončením policajného vyšetrovania možného napojenia politikov na kmotrovskú mafiu.

Němcová v tejto súvislosti pripustila zmenu ústavy a prezidentových právomocí i možnosť predčasných volieb, uviedol server iDNES.cz.

Strany bývalej vládnej koalície podľa Němcovej musia zosúladiť svoj postup po dnešných vyhláseniach prezidenta v Poslaneckej snemovni.


Argumenty za i proti vláde

Po vystúpení šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga sa dnes prítomným poslancom v rozprave, predchádzajúcej hlasovaniu o dôvere vláde Jiřího Rusnoka, prihovoril predseda Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD).

Líder ČSSD Bohuslav Sobotka vo svojom príhovore akcentoval, že jeho strana vníma túto vládu ako prechodný, udržovací kabinet, ktorý podporí celý poslanecký klub strany, a to napriek jestvujúcim výhradám voči vláde.

Kritizoval nedávne odvolanie riaditeľa Národného divadla v Prahe Jana Buriana a zdôraznil, že vláda premiéra Rusnoka by mala tak program, ako aj personálnu politiku prispôsobiť charakteru svojho vládnutia. Sobotka upozornil na isté nedotiahnuté veci zo strany zákonodarcov pri schvaľovaní priamej voľby prezidenta republiky, ale upozornil aj na fakt, že pravica aj po nedávnych škandáloch zostáva v ilúzii, že pokračovanie vo vládnutí je možné. "My sa na tejto vláde nepodieľame, ale budeme podporovať všetky kroky, ktoré budú užitočné pre občanov ČR a budú v súlade s programom sociálnej demokracie," vyhlásil Bohuslav Sobotka.

Najvyšší predstaviteľ KSČM Vojtěch Filip vyjadril vo svojom vystúpení želanie, aby sa Poslanecká snemovňa stala opäť miestom, ktoré bude mať dôveru občanov. "Politickú krízu vyvolala Nečasova vláda a arogancia bývalej koalície trvá dodnes. Ako inak si vysvetliť, čo sa tu odohralo pri schaľovaní programu dnešnej schôdze," vyhlásil líder KSČM.

Filip zopakoval svoje stanovisko, že súčasnú politickú krízu v krajine vyriešia iba nové voľby, ktoré obnovia legitimitu snemovne. Do ich konania je však na základe predloženého programového vyhlásenia lepšie, aby krajinu viedla Rusnokova vláda, ako kabinet niekdajšej koalície, poznamenal rečník a potvrdil podporu poslancov KSČM.

Podľa slov poslanca TOP 09 Josefa Cogana bude hlasovanie predovšetkým o legitimite vlády. Kto jej dá hlas, zodpovedá podľa neho za jej legitimitu.

Podpredseda snemovne i ČSSD Lubomír Zaorálek sa priznal, že sa mu prebiehajúca rozprava nepáči. Upozornil na negatívne ekonomické trendy v krajine a na nutnosť mať stabilnú vládu. "Takto sa k nej nedopracujeme," vyhlásil a položil rečnícku otázku: "Sme schopní sadnúť si spoločne?". Podľa jeho slov musí byť prioritou dohoda na vypísaní predčasných volieb v ČR.

Predseda Vecí verejných Vít Bárta konštatoval, že vyjadrenia o údajnom porušovaní ústavy prezidentom ČR sú "veľmi nebezpečnými slovami". Súčasne vyjadril nádej, že prezident zostane vo svojich postojoch pevný a že sa občania ČR dočkajú rýchlo predčasných volieb.

Medzi ďalšími prihlásenými do rozpravy figurujú ešte okrem iných aj predseda Národných socialistov, expremiér Jiří Paroubek, líderka strany LIDEM Karolína Peake, podpredseda TOP 09, exminister financií Miroslav Kalousek a ďalší.

Na okraji rozpravy podpredseda ČSSD Michal Hašek novinárom potvrdil, že ak Rusnokova vláda nedostane dnes dôveru zákonodarcov, jeho strana požiada prezidenta o druhý pokus na vytvorenie vládneho kabinetu.


Miloš Zeman vymenoval troch členov ústavného súdu


Prezident ČR Miloš Zeman vymenoval dnes na Pražskom hrade Ludvíka Davida a Kateřinu Šimáčkovú za členov Ústavného súdu ČR. To isté platí aj o doterajšom predsedovi Ústavného súdu ČR Pavlovi Rychetskom, ktorý bude aj naďalej pôsobiť na čele tejto inštitúcie. Jeho podpredsedom bude Jaroslav Fenyk. Informovala o tom spravodajská televízia ČT24.

Trojicu kandidátov schválil na Zemanov podnet v júni český Senát.

"Ústavný súd je kompletný a bude kompletný. Bude priebežne doplňovaný tak, ako budú odchádzať niektorí ďalší ústavní sudcovia, a nikdy ho neponechám v stave, keď by bol pred kolapsom a keď by bol takmer neuznášaniaschopný. Pokladám zo za jednu zo základných úloh prezidenta," uviedol Zeman podľa serveru iDNES.cz.

Trojica sudcov dostala mandát na desať rokov, aj keď práve Pavel Rychetský avizoval, že chce pôsobiť na ústavnom súde kratší čas, spomínalo sa do roku 2017. Menovanie na kratšie obdobie však, ako potvrdila hovorkyňa súdu Jana Pelcová, nie je možné. Rychetskému však zostáva možnosť po dohode s prezidentom skončiť vo funkcii skôr.

Pre dvoch služobne najstarších členov Ústavného súdu ČR, rodáka z Lučenca Pavla Holländera a pražského rodáka Vojena Güttlera, sa v utorok po dvoch desaťročiach skončilo pôsobenie v tejto inštitúcii. Oboch do funkcií vymenoval ešte niekdajší československý a neskôr český prezident Václav Havel.

Údajná väčšina niekdajšej vládnej koalície dostáva prvé trhliny

Vplyvná osobnosť českej Občianskej demokratickej strany (ODS), poslanec Tomáš Hrdlička oslovil dnes svojich spolustranníkov s tým, aby presadili rýchle predčasné voľby v krajine. Znamená to ohrozenie údajnej väčšiny 101 hlasov, ktorú prezentovala kandidátka na premiérku niekdajšej koalície Miroslava Němcová. Informáciu priniesol počas pokračujúcej rozpravy poslancov pred hlasovaním o vyslovení dôvery vláde premiéra Jiřího Rusnoka internetový server Lidovky.cz.

"Myslím, že by ODS mala sebakriticky vyhodnotiť chyby svojho vládnutia so zvláštnym dôrazom na nesplnené či priamo porušené predvolebné sľuby voličom, napríklad nezvyšovanie daní atď. Odísť do opozície, zvolať na september volebný a programový kongres a ešte v tomto roku podporiť predčasné voľby," napísal Hrdlička. Podľa jeho názoru ide o jedinú cestu, ako pre stranu zachrániť jeseň 2014, teda komunálne voľby.

Podpredseda ODS, exminister spravodlivosti Jiří Pospíšil Hrdličkov odkaz komentovať odmietol. Vyjadril sa však k jeho cieľu, predčasným voľbám. "Prezident svojim agresívnym expanzívnym vystúpením opäť ukázal, že ustupovať mu, rozpúšťať parlament a uľahčiť nástup ľavice k moci by nebolo správne a nepomohlo by to demokracii v ČR," uviedol pre Lidové noviny. "Nie som za rozpustenie stojednotky. Mali by sme vydržať, byť opozíciou prezidentových nápadov a myšlienok. A dúfať, že sa nám podarí získať druhý alebo tretí pokus," poznamenal Jiří Pospíšil.

Samotný Hrdlička vraj zatiaľ netuší, koľko poslancov ODS sa mu podarí získať pre svoj plán. "Pokiaľ budú gramotní, tak väčšinu," vyhlásil a dodal, že očakáva po dnešku patovú situáciu - nevyslovenie dôvery vláde a absenciu väčšiny 101 poslancov na strane niekdajšej vládnej koalície.

Dvaja zákonodarcovia ODS, niekdajší rebeli Tomáš Úlehla a Jan Florián však pre internetový server iDNES.cz už naznačili, že chcú pred hlasovaním o dôvere ešte jedno rokovanie poslaneckého klubu strany, údajne zvažujú variant predčasných volieb.

Meno Tomáša Hrdličku sa skloňovalo v polovici júna v českých médiách v súvislosti s aférou, ktorá napokon viedla k pádu vlády premiéra Petra Nečasa, a to spoločne s lobistami Romanom Janouškom a Ivom Rittigom.

Tento vplyvný muž v pozadí bol v čase policajného zásahu v Prahe v Chorvátsku.

Krátko po návrate ho však výrazne zviditeľnil obsah esemesky, ktorú zaslal podľa internetového serveru iDNES.cz šéfovi poslaneckej frakcie vládnej ODS Marekovi Bendovi: a "Marek, nezúfaj. Konečne sa ukazuje, kto sú tí čestní v ODS. Zajtra sa vraciam z exilu a zbavím ODS podozrivých kriminálnikov, obvinených, prípadne obžalovaných osôb. Pravda a láska zvíťazia nad lžou a nenávisťou. Vôbec neprekáža, že polovica Úradu vlády a bývalé vedenie pražskej ODS, respektíve magistrátu, sú zatiaľ neodsúdení zločinci. Drž sa. Už sa blížim. T.H."

Odosielateľ zaslal predmetnú esemesku aj ďalším občianskym demokratom s nasledujúcim vysvetlením: "Vážení, túto SMS som teraz odoslal Marekovi Bendovi. Vás žiadam o zamyslenie. Niet už mnoho času na nápravu. Vďaka. T.H. P.s. Bez ohľadu na posledné tri roky".

Sarkastický tón esemesky súvisel so skutočnosťou, že Benda bol spojencom bývalého premiéra Petra Nečasa a exprimátora Prahy Bohuslava Svobody ako symbolov očisty pomerov v ODS.
 

Vyberte región